400132 Cluj, str. Traian Moșoiu 62
Luni - Vineri: 8:00-21:00
Ce este fertilizarea in vitro?
Orice sarcină începe cu unirea celulei sexuale feminine (ovocitul) cu celula sexuală masculină (spermatozoidul), proces denumit ”fertilizare”. Din unirea acestora rezultă o celulă unică, ce conține material genetic de la ambii părinți. În urma unor diviziuni succesive, aceasta devine un embrion și, în cele din urmă, un copil.
Procesul de fertilizare se defășoară de obicei în trompele uterine, unde ovocitul ajunge din ovare, în urma ovulației, iar spermatozoidul, în urma contactului sexual.
În cazul fertilizării în vitro, acest proces se produce în afara corpului femeii, respectiv în laboratorul de fertilizare. Ulterior, embrionul rezultat este transferat în uterul mamei.
Fertilizarea in vitro schimbă, așadar, doar locul în care se produce fertilizarea și primele stadii de dezvoltare ale embrionului, în rest sarcina derulându-se normal.
Cu toate acestea, în majoritatea cazurilor, pentru obținerea ovocitelor este posibil să fie necesară utilizarea unor medicamente care să stimuleze producerea și maturarea lor înainte de recoltare.
De ce FIV?
Nu toate cuplurile cu infertilitate pot beneficia de fertilizarea in vitro. Principalele afecțiuni în care este indicată și funcționează această metodă sunt:
O variantă a FIV este tehnica prin care se introduce un singur spermatozoid într-un ovul prin injectare intracitoplasmatică (ICSI – IntraCytoplasmic Sperm Injection). Această metodă permite fertilizarea atunci când subfertilitatea masculină este severă.